Упутство за претраживање Google претраживачем

Google претраживач који користи наш сајт претражује податке везане само за саржај нашег сајта.

Ознаке котације - Један од најлакших начина за усмеравање вашег претраживања

Не бојте се експериментисати са овим комбинацијама; двоструки наводници("), минус(-), зарез, заграде, две тачке једна поред друге (..) итд. могу бити невероватно моћан, али једноставан начин да учините ваше претраге много ефикаснијим. Да ли сте икада тражили на Google-у нешто и излистало вам се много више података од онога што вам је требало? Наравно - ово је заједничко искуство за сваког ко је икада користио било који интернет претраживач. Ако тражите одређену фразу, само је уносите у претраживач и нећете добити резултате за које сте се надали. Претраживачи могу вратити странице које имају све речи које сте унели, али те речи највероватније неће бити у редоследу који сте намеравали или чак било где у близини. На пример, реците да сте имали врло специфичан упит за претрагу на уму као што су:

Добитници Нобелове награде 1985

Ваши резултати би могли вратити странице са Нобеловом наградом, добитницима награда, добитницима награда 1985, 1985 добитника награда ... и листа се наставља. Вероватно није оно што сте се надали, најмање.

Како ознаке котирања побољшавају претрагу?

Постоји једноставан начин да учините ваше претраге више рационализованим и одбаците велики део нежељених резултата које сте добијали често. Коришћење знакова навода око ваших фраза води рачуна о овом проблему. Када користите наводнике око фразе, говорите претраживачу да враћа само странице које укључују ове појмове претраживања тачно како сте их укуцали по редоследу, близини итд. На пример:

"Добитници Нобелове награде 1985"

Резултат ваше претраге сада ће само вратити странице које имају све ове речи у тачном редоследу у којем сте их уписали. Овај мали трик штеди много времена и фрустрације и ради у скоро сваком претраживачу .

Тражите посебне датуме

Такође имате одређену флексибилност у начину на који ћете одредити фразу и друге речи које бисте желели да пронађете са њом. Рецимо, реците да желите да тражите наш стандардни пример добитника Нобелове награде, али желите да одредите одређени временски период. У Google-у можете користити ову претрагу:

"Нобеловци" 1965..1985

Управо сте рекли Google да враћа само резултате добитника Нобелове награде, управо у том редоследу речи, али онда сте такође прецизирали да желите само резултате видети у распону од 1965. до 1985. године.

Пронађите специфичну фразу

Како би било да тражите одређену "сидро" фразу, тако да кажемо, и желите да додате неке дескрипторе овој фрази да бисте је проширили? Једноставно - само ставите своје дескриптивне модификаторке испред одређене фразе, одвојене зарезом (ми ћемо задржати и наш опсег датума):

наука, технологија "добитници Нобелове награде" 1965..1985

Искључи одређене речи

Шта ако одлучите да вам се не свиђају ти резултати и да не желите да видите ништа у резултатима претраге од оних дескриптивних модификатора? Употријебите знак минус (-) да бисте рекли Google-у (или већем било којем другом претраживачу) за који вам се посебно не занима да видите те речи у резултатима претраге (ово је посебна карактеристика Boolean метода претраге ):

"добитници Нобелове награде" -наука, -технологија 1965..1985

Реците Google-у где желите да се пронађе фраза

Враћамо се на претраживање само за фразу; такође можете одредити где на страници желите да Гоогле пронадје ову одређену фразу. Шта кажеш само у наслову? Користите следећи низ претраживања да бисте пронашли фразу коју тражите у наслову било које wеб странице:

allintitle: "добитници Нобелове награде"

Можете претраживати ​​фразу само у тексту на самој страници са овим упитом:

allintext: "добитници Нобелове награде"

Можете чак и прецизирати да желите само ову фразу видети у УРЛ-у резултата претраживања, што може довести до стварно занимљивих извора:

allinurl: "добитници Нобелове награде"

Пронађите одређени фајл

Једна последња интересантна комбинација претраге којом препоручујем да експериментишете; потражите своју специфичну фразу унутар различитих врста датотека. Шта то значи? Google и други индекси индексирају HTML странице, али такође сортирају и индексирају документе: Word датотеке, PDF датотеке итд. Пробајте ово да бисте добили неке веома занимљиве резултате:

"добитници Нобелове награде" filetype: pdf

Ово ће донети резултате који садрже вашу специфичну фразу, али ће то вратити само ПДФ датотеке.

Наставиће се...

Задња ревизија текста: 12.01.2023.